Followers

Sunday, September 21, 2008

Lailatul Qadar

Assalammualaikum..
Arini sudah 21 ari umat islam b'puasa. Malam lailatul qadar suda bermula. Erm~ ape amal ibadat yang aku da wat slama b'puasa tahun nih. Biarlah aku simpan sendiri. Bia aku tau sendiri. X perlu aku perhebahkan di sini.
Tapi, sebenarnya setiap kali bermula malam lailatul qadar.. aku teringat satu kisah @ lebih tepat lagi satu tragedi yg pernah berlaku pada keluarga aku suatu masa dolu.. di malam lailatul qadar..
Lau x salah aku, ketika tu aku berumo 11thn a.k.a. drjh 5 b'samaan thn 1992. Ape yg berlaku mlm tuh, masih jelas & nyata lagi bg aku & family pai ke arini.
Ceritanye bermula begini;
Kak yong akn berkahwin x lame lagi. Malam tu, kak yong balik uma (dia bekerja di KL) ditemani oleh ayah & umi (keluarga angkat kak yong). Dorg pai uma pai isyak. Masa tu, sume adik beradik aku de kat uma. Mak suruh kak yin masak air. Kami pon lepak arr kat living hall tuh. Borak2 dengan umi & ayah. Pasal kak yong kawin la.. pasal ank2 umi & ayah. Lme gak ar kami berborak. Aku yg masa tu kecik lgi pon menyebok kt situ. hikhik..
Lebey kurang 20min ke 45min kendian, mak aku menjerit kecil kt kak yin.
"Air mne? Da msk ke blom?"
Melompat kak yin. Terlupe katanye sambil sengih2 kt mak. X lme kendian, dia dtg depan. Dia bisik kt mak.. Erm~ pebenda tah.. aku nk tau. Pastu, mak ikut kak yin g dapur. Pergh~ Cerek air kami itam legam da. Nsb bek sempat ttp, lau x rentung da uma nih.. huhu. Nak xnk, t'paksa mak msk air blik lam periuk. Pe nk wat. Cerek da rentung.
Kecoh jap arr kt depan pasal cerek rentung nih. Abih kak yin kne bahan. Lebey kurg kol 11.30 umi & ayah balik. Kami dok bercerita psl kak yin sengal yg lupe nk ttp gas. Kami dok ckp sian kt cerek tuh. Rentung!! hehe.. Cerek yg telam lame b'khidmat utk masak air wat family aku..
Dlm kol 4.30am, mak kejut aku. Apsal awal sgt nk bersahur nih. AKu da pelik. Aku bkk jek mata, sume de kt tepi aku. Kak yin, kak yong, abah, mak, abg min & abg ewa. Pendek kata, seluruh family aku arr..(aku da mati ke? apsal dorg sume kumpul kt tepi aku? dorg bacakan yasin utk aku kot..) *blur.. Tiba2 mak tanye,
"Adik ke yg basuh cerek rentung smlm?"
Aku x jwb. Diam sambil tenyeh mata. Sume pandang tepat kat aku. Erk~ aku de wat salah ke?
"Jwb arr cepat" Abg min cakap.
"Ble mase plak org basuh. Mne de. Apsal?"
"Ni ha!" mak cakap smbil pegang cerek rentung tuh! Terbeliak mata aku. Huh~ Kilat giler cerek tuh. Bersih. X rentung da. Aku senyum kambing sambil tanye,
"Sapa yg rajin gile basuh cerek nih?"
"Manade org mengaku basuh cerek nih..." kata mak sambil b'jalan ke dapur. Suem mengekor mak. Pai kat dapur, mak aku pon bercerita. Mak aku bangun lam kol 4.25am konon nk panaskan lauk utk bersahur. Pas mak tenggek nasi n panaskan lauk, dia nk msk air. Gune periuk (ye arr, cerek kn da rentung). Tah cane, mata mak aku leh terpandang cerek air kat ats rak. Bersih n kilat. Terus mak aku kejut sume org.
Ble berkali2 kami sekeluarga wat post-mortem n still xdak sape pon yg ngaku bersihkn cerek tu, maka kami aggp kejadian itu datang dari Allah. Kebetulan malam lailatul qadar. Hari berganti masa.. bertahun2 lamenya.. kami menjalani kehidupan seperti biasa. Ble aku da bersekolah menengah, mak n abah sebok berniaga. Dok di kedai. Kak yong & kak yin da berkeluarga dan de uma sendiri. Abg ewa merantau. Abg min plak dok hostel. Tinggal aku sorg2 kt uma. Itupon aku wat cam hotel jek. Nk tdo br blik. Selebihnya aku byk habiskan masa di sekolah & kedai jek. Lama-kelamaan baru kami sekeluarga perasan yang cerek tu dah tiada. Mungkin 'dia' majuk kot sbb kami da jarang gunekannye. Kami da x bape endahkan 'dia'. Andai aku dapat undur masa, pasti aku akn jaga cerek tuh elok2. Gune 'dia'.
Maaf sume, aku minta maaf kalau ade yg menganggap kami 1 family berfikir yang karut2. Tapi, ape yg akn korg pikir lau bnda nih t'jadi pada korg sendiri? Bagaimana cerek yg rentung gile bole bersih & kilat malah lebih cantik dari sebelum? Wallahualam..
Sehingga kini, ble tiba malam lailatul qadar aku pasti teringat kejadian ini. Andai benar kejadian itu dtg dari Allah (swt), aku bersyukur & bertuah kerna family aku t'pilih utk melihat KebesaranNya...



2 comments:

Anonymous said...

aku pun pernah jumpa malam special tu. Time tahun 2002. Cannot forget till now. Pukul 2.30 pagi time on the way utk solat tahajjud di masjid.

-azlan or papa sofea-

XoLoVeQuoTeXo said...

aler.. nk share ke dgn aku? hukhuk