Followers

Tuesday, October 21, 2008

KHIANAT!!!!!!!!!!!

Aku bengang. Memang bengang giler sampai aku da xleh nk nangis @ berkata ape2. Aku rasa dikhianati. Kawan makan kawan. Sepatutnye 'ko' rasa bangga sbb aku percaya ko sgt. Itu maknenya 'ko' aku anggap sahabat yang dipercayai. Bile 'ko' wat aku cani, 'ko' wat aku rase cam nak bunuh 'ko' aje. 'Ko' wat aku nk menyumpah agar 'ko' x idup selamat & senang di dunia & akhirat. Dan secara x langsung 'ko' tambah dosa aku & menimbulkan hilang sudah rase percaya aku pada kawan2 aku yg lain. Kenapa 'ko' sanggup wat aku cani?? Aku x sangka sebab DUIT ko sanggup khianat kawan 'ko' sendiri! Bukan ke aku yg selalu bagi 'ko' pinjam duit bila kala 'ko' da pokai? Bukan ke aku yg slalu blanje 'ko' makan bila kala 'ko' blom dapat gaji? Ceritanya bermula begini..
Pada 16hb Oct yg lepas, lebey kurg pas sembahyang maghrib, aku selak2 handbag aku. Aku amik wallet. Kira2 wit raya yg aku nk bg kak yin mintak tolong dia bank in kat ASB aku. Tapi, aku TERperasan sumthin'. Erk~ salah satu kad bank *** aku xd. Al-kisahnye aku ade 2-3 kad bank yg aktif. Dan aku memang jarang giler gune kad bank *** aku nih. Last skali aku withdraw 6hb Oct utk bayar wit umah aku. Puas dah aku geledah bilik. Siap aku kemas laci lg. Tp, x jumpa. Aku kol customer service bank ***, aku suh dorg block. Aku tanye ade transaksi x... dorg ckp xleh nk detect. Kne pg bank *** kat cawangan yg aku wat. Aku x puas ati lagi. Aku panggil abang & mak dtg bilik aku. Mntk tolong dorg carikan gak. Risonye dlm pala aku xleh nk ckp lah. Allah jer yg tau. Malam tuh, aku mntk pertolongan Allah, supaya bg aku ketenangan. Tp, aku tetap tido x lena. Sebab, dlm acc bank *** tuh, ade dlm a few thousand arr gak. Seb bek wit kawin aku simpan kat kad bank len.
Esoknye...
Nk dijadikan cite, aku kuar lambat. Mls tol nk g keje. Rase cam terus nk g bank. Tp, bank bkk lambat plak. Dak2 opis ajk aku pegi IIUM Gathering. Hurm, ok jek ar. Bank pon blom bkk lagi. Alaaaaa... tgu prof dato' (rector) pon lme, so ceremony x on lagi mkn pon x leh arr lagi. Xp2.. yg penting isi perut dolu. Alu cube pk positive kat sini. Hurm, rasenya lau kad tu tercicir xd masalah kot. Org yg jumpa tu, bkn tau pon pin no aku. Even, bf aku pon pon x tau pin no kad aku.

Lebeh kurg kol 12pm baru aku pegi. Aku ajk si polan nih teman aku pegi bank. Sampai akt bank, aku suh update buku aku. Then, wat kad baru. Erk~ Ya Allah.. ade transaction arr semalam. Gosh! Org tuh kuarkan wit aku sebanyak RM3K. Kuang ajau! Aku mengucap panjang + istighfar. Org bank tuh cakap, musthail. Sape yg tau no pin awak. Aku diam. Bf & family aku mmg xtau. Malah dorg x amik tau pon. Aku suh org bank cek, transaction tuh di wat kat mne. Org bank cakap kat Rawang. Last aku withdraw pon kat Rawang. Tercicir pas aku kuarkan wit tuh ke? Aku pening pala. Pening sangat. Tp, bile aku ingatkan balik, 7hb oct aku ade persan lg yg kad tu masih berada dlm wallet aku. So, bermakna nih bukan cicir tp kes curi. LAHABAU punye pencuri. Org bank suh aku wat report. AKu pon ajak si polan wat report kat setapak police station. Baru aku hingat. Aku pernah mntk tolong si polan nih utk kuarkan wit aku dolu. Masa aku wat police report, aku da pasan muke si polan ni len mcm. Tp, aku masih bersangka baik lg. Sb, aku percaya dia. Dia kawan aku. Xkn dia sanggup wat aku cani. Sedangkan aku sendiri x sanggup nk khianat kawan aku sendiri. :(

Otw back tu opis, aku ade ckp kat si polan nih.. "Lau org yg aku kenal buat cani kat aku, aku x mintak bnda lain.. cume, tolong pulangkan wit aku jek. Banyak tuh RM3K. Tu wit utk kawin skali tuh..." Si polan nih diam jek. Sampai kt opis, kakak2 opis nih bertanye kat aku. Aku pon cerita lah. T'masuklah cite tentang aku pernah mntk tolong dr si polan nih utk kuarkan wit aku dolu. Nak dijadikan cite lg, terungkitlah kisah wit pantry yg ilang 2-3 kali & 2 laptop ilang lam bilik AV Room yg b'kunci. Dorg ckp mesti keje org dlm. Dorg sebenarnye da lame suspect si polan nih, tp xd bukti so dorg pon senyap jek. AKu makin tertekan dibuatnya. Aku xtau nk ckp pe lg lau btol si polan tu yg curi kad aku. Lau btol aku pelik. Pelik bagaimana seorg sahabat yg sanggup mengkhianati kawan sendiri semata2 kerana DUIT. Terus aku teringat akn perubahan pada muka si polan masa dia menemani aku kat police station. Argh!!! Tension.

Lebih kurang kol 1pm, aku gerak pegi Rawang. Sampai jek kat Rawang, ujan lebat gile. Dugaan btol. Aku sabo lagi. Lol~ cari parking pon susah giler nih. Jauh aku parking. Aku redah ujan. Sampai kat bank ***, aku tunjuk report polis aku & ckp aku nk tgk CCTV. Dorg suh aku tggu. Ade agak2 lam 1/2 jam aku kne tgu. Dugaan lagi. Manager bank tuh sampai baru aku dipanggil. Manager tuh ckp, aku x berhak tgk CCTV dorg. Ade procedure. Mane aku tau. Even polis pon x layak. ABih tuh ape gune CCTV tu. Dia ckp CCTV tuh sebenarnye dipasang utk BANK SECURE only. Ceyy~ Hnagin aku dibuatnya. Saat nih baru air mata aku meleleh deras cam ujan lebat kt luar time tuh. Aku kol abang. Mengadu dengan dia. Aku bertambah sedey bile dia xd dengan aku time aku perlukan dia. Tp, aku xleh bersikap pentingkan diri sendiri. AKu tau dia tengah keje. Nk pegi kat aku pon payah sb ujan lebat. Aku kne pegi balai polis rawang & mntk advise dr dorg. Pai kat keta, tayar kete plak bocor. Ya Allah, hebat btol dugaanMu di hari jumaat ini. Aku tekad, aku bwk keta aku slow2 pegi balai polis. Dlm ujn lebat2 tuh gak aku berlari masuk dlm balai polis. Dorg suh aku berjumpa dengan IO (Investigation Officer) utk bkk kertas siasatan baru aku bleh tgk CCTV bank tuh. Al-kisahnya.....

Aku pon fix appointment dgn IO tuh esok kat IPD selayang. Aku trs balik dgn tayar keta bocor & banjir dgn slumber. Sepanjang perjalanan balik ke rumah, aku menangis x benti. Dugaan hari ini btol2 bagi aku keinsafan yg amat sgt di atas dosa2 yg pernah aku lakukan dulu. Allah skang bayar cash. Aku nk sangat tau siapa yg amik wit aku tuh. Tp, ati aku kuat mengatakan si polan tuh yg amik. Sb, dia the only one yg tau no pin kad bank *** aku. Dan, aku perasan suda perubahan muka dia ms temankan aku kat balai polis setapak.

Kol 4pm lebey, dak opis kol aku. Dia cakap si polan tuh pon xd. Hurm.. xp2 aku sabo lg. Aku nk tggu ari senin samada dia msk @ x. Mlm tu, mama (mak abang) ajk aku pegi jumpa Auntie **** utk tgk2 sapa yg amik. Aku kurg percaya bnda2 nih tp aku sekadar mencuba sb aku rase sedih sgt lau btol si polan tuh yg amik kad aku. Mak aku pon gelak jek bile aku ckp nk jumpa auntie ****. Biarlah ape dorg nk ckp. Janji aku puas ati. Seb bek mama nk temankan aku. Pai kat umah auntie ****, aku ckp arr yg kad bank aku ilang & ade org kuarkan wit sebanyak RM3K. Aku bg limau purut 2 biji kat auntie **** (dia suh aku bwk). Bile auntie **** asapkan aje limau purut tuh, dia ckp kad aku bkn ilang kat umah tp kat opis. Dia ckp kwn rapat ko sendiri yg amik. Mama tanye kat auntie, "pompuan ke?". Auntie pandang nuke aku & dia ckp, "LAKI. BUDAK NI TENGAH KESEDAPAN MENCURI KAT OPIS TUH."
Ya Allah. Aku bukan nk caye tp, secara logik cane auntie **** tau aku rapat dgn dak laki kat opis aku? Bile aku nk tanye lebih ttg dak laki tuh auntie **** ckp xleh bgtau. Nanti syirik. Erk~ ye ar kot. Pantang dia arr tuh. Balik pas anta mama, aku blik uma. Aku kol si polan tuh. X angkat. 2 kali aku kol. Pastu aku sms dia cani.

"Slm. *****, sori aku bukan nk tuduh ko. Tp, ko sorg je yg tau no pin kad aku. Org len xtau. Molok sendri pon x amik tau. Lau ko yg amik, just pulangkan wit n aku akn aggp bnda ni xpnh berlaku. AKu jnji. Sori lau terasa..."

Si polan nih diam jek. X reply pon sms aku. Lau tol dia x wat, mesti dia reply sms aku n ckp dia sedih @ bengang sb aku tuduh dia. Tp, dia diam gak. Lau dia admit & janji nk pulangkan wit, aku x perlu jmpa IO esk. Tp, dia ttp diam gak.

18hb Oct 2008
Kol 1pm aku pai IPD gombak kat selayang. Jumpa Tn. Nasarudin. Aku cite dr A-B. So, lebeh kurg 2jam pastu, kertas siasatan kes nih dgn rasminya da dibuka. So, lau btol ar si polan nih yg amik, ble da ade bukti, lantak 'ko' arr lau kne jail @ x. Suda hilang rs belas kasihan aku pada 'ko'. Tp, yg pasti ble da ade bukti & mmg si polan nih yg salah aku nk jmpa mak pak dia. Sb, si polan ni slalu ckp yg mak pak dia byk wit. aku nk wit RM3K aku. Aku tau mesti korg rs x ptt lau kau mntk kat mak dia, tp, itu wit kawin aku ar. Xtau arr bg korg cane tp yg pasti bg aku RM3K tuh byk. Banyak sgt.

p/s: Buat kwn2 sume, jadikan kisah aku nih sebagai teladan. Walaupon family sendiri jangan percaya mereka. Kerana duit sesiapa saja akn hilang pertimbangan. Dan, doakan utk aku agar diberi kesenangan, murah rezeki & tabah dalam segala rintangan. Aminn..

5 comments:

intan said...

mmm..giler arr!!! 3k tuh bro..klu aku pun aku naik hantu klu hilang mcm tu jek..klu aku jd ko kan cah..aku jumpa mak bapak dia..aku citer..then aku minta duit tu blk.. sblum tuh ko kene face to face ngan dak nih..tgk dia mcm mane..?klu ko tgk dia mcm sengal jek..ko jumpa mak bapak dia..tp make sure bdk tu yg curi..!!

XoLoVeQuoTeXo said...

xleh intan. aku xleh terburu2. aku kne tgu result dr IO yg handle kes aku tuh.. bukti dr CCTV baru aku leh jmpa dak tuh. Lau di watnye dak tuh x curi, dia leh wat report ttg aku kaco idup dia plak. X psl2 kes len. Tp, ati aku kuat ckp dia yg amik. huhu.. sedih beb. Nk nangis pon cam da xd air mata da..

Anonymous said...

staff uia ke?.. if ko ada cukup bukti boleh jadi kes kat Legal Unit ni.. last time staff Library ada kes mcm ni, curi RM100 je then dia kena dismissed tau.. UIA ni bab duit2 ni memang tegas skit.. tahun ni je 5 org kena dismissed from uia tau.. ko x nak buat report ke? ish besaq amount tu.. if aku mau nangis..

hana robert said...

w0w.. that's not a small am0unt! boleh beli peti ais 2 pintu, ok! hmm.. please d0nt st0p with the rep0rt & investigati0n, d0nt give up 0k! he sh0uld learn his less0n, m0ney d0nt c0me easy..

hana robert said...

so, what happened? any news bout this fraudy ex-friend?