Followers

Wednesday, November 9, 2011

Daging kicap bersantan

Hi semua.. Ape khabar? Sihat x? Arini saya nk share dgn uols daging kicap favourite saya. Berminat ley copy cara masakan, x berminat ley wat x tau ye. Ade aku kesah? Hahaha..

Nih sempena hari raya qurban yg lepas.. Mesti kite dpt daging kan? Hehe

Bahan2:
Daging 1/2 kilo lebih skit ar
Santan 1/2 biji
Bawang besar 2bj
Bawang putih 2 ulas
Halia lebih kurg besar ibu jari
Sos tiram
Kicap pekat
Kicap masin
Kicap manis
Kayu manis
Bunga lawang
Jintan putih, jintan manis
Cili api, bwg hiris n skit lada hitam

Cara2:
Bawang besar, bwg putih dimesin. Halia diketuk sj.

Tumis kayu manis, bunga lawang. Kuning jek then masukkan jintans. Masukkan bwg yg dimesin. Kacau pai kuning. Bubuh santan pai gelegak baru mskkan daging. Masukkan halia. Letak semua jenis kicap di atas dan sos tiram. Then, lada hitam yg ditumbuk. Belah sikit cili api, cili besar n hiris bwg n masukkan dlm kuali. Gula n garam secukup rasa.

Tadaaaaa.. Sudey siap gitu.

p/s: Santan seeloknya pekat utk melazatkan lagi masakan. Believe me.. :D Yummy!!

No comments: