Followers

Wednesday, October 17, 2012

Allah sayang hambaNya

سْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ

hikhik.. dah bersarang labah2 blog nih. ape kbr uols sume? diharap sume sihat2 ye. okeylah, arini permulaan utk kite start blogging blik. kite just copy paste ape yg kite dah draft kt 'word' ms bln pose yg lepas ye.

Ramadhan Kareem.

Hari ini merupakan Ramadhan yg ke-26. Sedih. Ape yg bole aku gambarkan sekarang ialah kesedihan. Di mana kali ini, thn ini puasaku tidak cukup. Bukan aku sengaja memberi alasan pregnant. Tapi, aku tidak mampu. Aku sedih tiap kali melihat org lain yg mengandung ttp masih berpuasa. Bukan aku menolak takdir yg telah ditetapkan oleh Allah (swt), cuma aku tertanya2 di mana kekuatan aku selama ini utk mengharungi segala rintangan.

Aku mahu berpuasa. Tp, tatkala aku berpuasa, aku hanya mampu terbaring. Walhal aku ade amanah (bekerja) yg perlu aku laksanakan. Ble berpuasa perutku sebu. Muntah ku kerap. Aku cuba bertahan tp x mampu jua. Mgkn ditambah dgn keadaan BP ku yg ckp2 rendah. Aku mahu menunaikan solat terawih. Tp, tatkala aku ingin pg menunaikan keadaan tubuh ku skali lg tidak mengizinkan. Tatkala aku ingin berjaga mlm utk beribadah, aku terasa amat penat skali. Aku x mampu utk bgn. Ya Allah, aku terima sekiranya ini pengajaran buatku.

Biarlah aku berkongsi ape yg telah aku lakukan suatu ms dulu. Aku mengandungkan ank 1st dlm keadaan yg amat senang. Xd mabuk2, morning sickness (muntah ade cuma pd stp pg namun x teruk), xd kaki bengkak, xd alah pd bau2an.. Pendek kata, sume senang. Syukur ya allah..

Tapi, aku x langsung cb utk phm keadaan org mengandung yg mabuk2 tuh. Dlm ati aku cuma berkata..."Ah! dorg layan sgt mabuk tu! septtnya dorg kne kuat!!" Bak kata org.... now, Allah byr cash. Lihat, utk menunaikan solat 5 waktu pd usia kandunganku br mencecah 3m, aku hanya mampu solat duduk. Pinggangku terasa skt yg amat. Mabuk ku pada bau2an yg wangi, goreng2 x dpt aku menahannya. Skt pala, penin pala usah ckp.. hanya Allah yg tau. Aku tidak katakan Allah sudah menghukumku.. cukup utk aku muhasabah diri sendiri dgn mengatakan ini adalah pengjaran yg terbaik utk aku. Bukan saja aku mengalami mabuk yg teruk pada kangdungan ke 2 ku ini, malah beribadah di bulan yg mulia pon aku x mampu. Betapa sedihnya aku rasakan.

Ya Allah, aku pohon padaMu, berikanlah aku kesempatan utk merasai nikmat beribadah di bulan puasa yg mulia ini di masa akn dtg. Andai ini bulan puasa yg terakhir bagiku, aku tetap redha. Dear friends, siapalah kita utk mempertikaikan sahabat @ manusia yg lain sedangkan kita hamba yg sama di sisi Allah.

(Sorry guys, notes ni sy draft pd bulan ramadhan yg lepas.... hehehehehe)

2 comments:

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

lama x update? aku pun mcm tu jugak. lama tul x update blog ni. pape pun semoga ko tabah menghadapi dugaan masa mengandung ni.

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)