Followers

Wednesday, June 3, 2009

Symptom

Last saturday (30 May) suami ajak teman dia buat keje. Besanya dia x perlu ajak aku da siap nk ikut da. Tapi, tba2 arini aku cam refuse nk ikot. Nak ke xnk.. Nk ke xnk.. hurm xnk lah. Nak dok umah. Nak kemas uma, nak gosok baju & macam2 lagilah. Suami da x terkata bila aku menolak..

Aku wat keje cam besa. Tapi, bezanya kali nih aku rasa letih yg amat sangat. Bayangkan selepas aku selesai mop uma aku nk proceed gosok baju plak. 2 helai aku gosok then aku dok. 2 helai lagi aku gosok then aku dok. Eh! Ni xleh jadi nih. Xkan penat pulang dari Induction x abih lagi. Apekah~

Esoknya (31 May) pegi kenduri kawin. Petang pai umah, suami ajk pegi jogging. Ok gak tuh. Aku pon dah lame da x jogging. Lagipon aku mengenangkan semlm aku nye stamina kurg memuaskan, so this is the time utk aku recover blik my energy. ekekeke.. poyo jek

Jogging punya jogging, nafas aku suda len mcm. Tp, dok pikir kesihatan punya pasal, aku teruskan gak. Bile da pai sek. ren, aku pandang blkg suami da jln kaki. Ank2 buah aku da jauh ke depan. Aku ckp kat suami aku da x larat. Dia pon sama. hehehe.. So, kami patah balik. Jalan kaki pai lah ke umah..

Nex day (1st June), pagi aku bgn dgn badan yg teramat letih. Aku x tau nape. Setelah wat benda rutin, aku tido blik. Suami pon terkanjat tengok aku. Dia pahamlah tuh kot bahawa aku x pegi keje. Kol 9pm aku bangun dgn niat nk kemas umah + tlg mak masak. Tp, ape yg berlaku, pala aku penin sangat. Aku baring kat sofa depan dan terlena lagi pai kol 1pm. Gile arr. X penah aku wat perangai cani.

Then aku bangun, mandi n wat benda rutin lagi. Pastu, mak ajk mkn. Aku ke dapur tgk lauk.. hurm.. ish! xdakl selera lah. Cane nih? Nak berjalan pon aku rase penat sgt. Ades~ teruk sgt ke stamina aku pas kawin nih? Cane aku nk men netball pasni? Cane aku nk jogging pasni? *sad

Perut aku kembung + aku pening + loya = owh.. nih symptom2 aku nk dtg period nih. owh.. ok. Tp, awat teruk sgt kali nih ek? Owh.. maybe sbb period aku lambat kit bulan sbb tuh teruk. Nape lambat ek? owh.. maybe aku stress sbb pegi induction yg lepas tuh kot. Ah! Biarlah..

Malam, aku xdak selera nk makan. So, aku masak megi. Oklah.. leh gak makan dari makan benda yg x lalu aku nk mkn kan?

Tommorrow-nye (2 June), aku pai opis. Nak makan, perut lapau tp at the same time aku xde selera. Ades~ tensi tol lau cani. Kol 9.30am, aku da x tahan aku pegi beli sandwich cheese (fav aku). ngeeeeeee.. Kol 10.00am, aku rase cam nk muntah. Eh! apehal plak nih??? Aku masuk toilet aku pon dgn bangganya kuarkan blik sandwich fav aku tuh td.. huhu.. My boss ask me to see doc. She said either aku gastrik or pregnant.. *konpius

Pai klinik (IIUM), aku jmpa doc. Aku masuk trs cakap;

Aku : Salam Doc, Im think im gastrik now
Doc : Salam. How u know?
Aku : Sbb tadi saya muntah + perut saya kembung *bangga cam aku plak doc
Doc :Hurm... *konpius
Aku : Biar saya cite dgn doc dr mula ye. Gini, period saya da lambat. Myb sbb saya stress pegi induction. Then, ble da lambat, saya mmg ade symptom penin pala + loya + xd selera nk makan kalau nk period tuh.. so, itu yg akibatkan saya kene gastrik.. ngeeeeeeee
Doc : Da bpe lama period x dtg?
Aku : 1/2 bulan... *senyum kambin
Doc : Awak nih.. *sigh.. pegi cek air kencing dolu
Aku : Gulp... arr.. ok.

Al-kisah, masa tuh da kol 1.00pm. So, lab tutup. Kol 2.00pm aku dtg. Wat urine test. Then, org tuh amik hilighter n put some note kat rep aku. Ngeeeee... tatot. Dia senyum n ucap tahniah kat aku..Ha?? Aku peknen ke? Masa tuh mmg aku x expect langsung aku peknen. Ye arr.. masa induction aku melompat, t'tonggang t'balik lah.. ngeeee.. aku jmpa doc. Doc gelakkan aku nye gastrik. Dia ckp aku da 5 wiks.. Tp bile aku kire balik pttnye da 6 wiks.. ngeeeee.. x kisah janjilah.. aku trs kol suami. Dia epi + nangis cam aku.. Syukur..

Aku pai uma.. suami da tggu. Dia belikan aku cookies fav aku. Suke! Suke! Suke! Tp, aku xd selera plak. Xp, leh simpan. Mlm, kami wat sujud syukur..

Suami x bagi aku simpan gud news nih. Suami suh share dgn sume org, dgn harapan sume org leh berdoa utk aku... *terharunye..

So, buat kawan2 sume, doakan yg terbaik utk aku nye. Moga aku & kandungan ini sihat sentiasa. Moga baby yg akn lahir nt sempurna & menjadi insan yg soleh @ solehah.. Amin...

3 comments:

hernie said...

tahniah ecah... tahniah tahniah.. (lps tergelak2 baca orang tu kena 'gasrik')

hana robert said...

aminnnn.... hahaaa~* congrats weh! peknen dah...

afinatales said...

congrats :)